onsdag 7 september 2011

Me eat meat


Såg ni Landet brunsås på tv i går? Gårdagens avsnitt handlade i alla fall om kött. Varför är det billigt? Varför är det dyrt? Som jag skrivit tidigare så har jag en gång i tiden varit vegan (då kunde jag drömma mardrömmar på nätterna om att jag åt kött), men nu kan jag gladeligen mumsa i mig en råbiff. Om det är rätt kött. För det var min deal, bra kött annars får det vara vegetariskt.

För mig är det en hållbarhetsfråga, men också en fråga om respekt för den egna kroppen. Och det gäller väl egentligen allt man stoppar i sig. Man får vad man betalar för. Om man nu lägger så mycket tid på träning för att få en glad kropp varför då stoppa in den dålig kost? Vi försöker handla frukt och grönsaker på bondens marknad, kött direkt från gårdar, saluhallar, mycket eko-torrvaror från ställen som är specialiserade på just ekomat. Men visst, sen slinker det ner en massa mindre bra emellanåt. Det är supersvårt att ständigt hålla fanan högt. Men efter gårdagens program konstaterade vi följande här hemma:
  • No more kyckling i storpack eller superbillig grillad. Eko eller det får vara.
  • Än en gång, du får vad du betalar för. Tänk till vid handling. Handla mindre, få bättre, kasta mindre rester.
  • Mer viltkött.
  • Handla rejäla produkter, skippa det mesta i lättproduktsväg ( i synnerhet när det kommer till mjölkprodukter). Vi vill ha den riktiga varan. Vårt barn behöver den riktiga varan.
Tänker ni ofta på sådant här? Hur gör ni?

6 kommentarer:

  1. Vi försöker låta bli att tänka på det, för vi mår så oerhört dåligt av att tänka på höns som hackar ihjäl varandra, på grisar som trängs inomhus och på skrämda kossor. Just därför har vi också arbetat in en provianteringsstrategi som går ut på att hitta ekologiska och/eller närproducerade varor i den mån det är möjligt. Resten av sortimentet försöker vi att "inte se".

    Min kille kan inte låta bli att äta kött, men barnet och jag äter ofta vegetariskt. Vi bunkrar ekologiska torrvaror och äter mycket vilt och fisk. Ekologiska frukter och grönsaker efter säsong (vårvintern kan bli rätt tråkig, matmässigt), svamp och bär. Dessutom försöker vi vara snäll mot maten genom att behandla den så att den kommer till sin rätt. Kött kan gärna ligga och möra länge, grytor får koka länge och vi sparar ben och skrov och kokar egen buljong. Det kräver naturligtvis planering, men när man väl kommit in i det är det inte så svårt. Fördelen med långkok inför veckan är att det kan stå och puttra en hel kväll medan man pluggar, diskar, tvättar, leker, nattar, duschar, sorterar post, etc.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr tänker jag lite på detta, typisk omedveten konsument, världens sämsta ursäkt. Jag inser att jag måste jobba på medvetenheten och göra hållbara val, för kroppen, för miljön, för framtiden.

    Vi har i perioder matkasse (familyfood) och där är det till stor del ekologiskt, närproducerat osv. Vi bor på landet så det är egentligen inte svårt att köpa bra grejer men i matkassen slipper vi tänka, det kommer ändå. Dock måste samma tänk genomsyra hela vår konsumtion.

    Ska se programmet och under hösten får det bli operation-mat-make-over, hitta till alla fina gårdsbutiker som finns här omkring, handla rätt grejer.

    SvaraRadera
  3. Jag såg programmet och tänker dagligen på vilka råvaror jag köper. Jag äter fisk men inte fågel eller kött. Till min dotter köper jag ibland ekologisk kyckling men inget kött. Halv- eller helfabrikat är banlyst i vårt hem och jag försöker köpa så mycket ekologiska varor som möjligt. Jag tror inte att man tjänar ett enda öre på billigare mat. Om du vill ha bra mat så måste det få kosta och då får man hushålla med andra saker, exempelvis kläder eller andra prylar. För att hålla priserna nere kokar jag mina egna bönor, försöker följa säsongerna och lagar maten från grunden. Och eftersom jag är en matnörd så tycker jag att allt detta är jätteroligt! :)

    SvaraRadera
  4. Jag tänker hela tiden på detta...faktiskt. Tyvärr har vi faktiskt inte råd att betala dubbelt så mycket för ekologiskt kött. Så snart vi får råd ska vi köpa. Vi köper dock alltid ekologisk mjölk, ekologiska bananer och andra grönsaker som finns, riktigt smör och grädde...de ekologiska alternativ vi har råd med (där det inte är jättestor skillnad)...

    SvaraRadera
  5. Jag tänker på sådant hela tiden faktiskt! eller inte heeela tiden, men mycket och ofta. Har ungefär samma tankar och synsätt som du på saken. Nu äter jag inte kött visserligen, men kan tänka mig vilt tex någon gång i framtiden. Hellre det än oekologiska ägg eller konstgjorda vegoprodukter.

    SvaraRadera
  6. Sara & Ann-Louise: Ni verkar ha samma inställning till hur man behandlar maten. Jag håller helt med i att också årstidshandla. Något som kommer automatiskt tycker jag när man går på ex bondens marknad. I övrigt do i love matnörderi. Har ett gäng med matnördar omkring mig så det späs lätt på :)

    Beata: Där har du ett bra projekt som inte handlar direkt om kroppen väl och ve, men indirekt på sikt? Lyxigt att kunna handla direkt från gård :)

    Trillingnöten: Många bäckar små. Det är nog minst lika viktigt att man som konsument är medveten om det vare sig man har råd eller ej.

    Supershero: Intressant tanke (och helt logisk) hellre vilt än oekologiska ägg och konstgjorda vegoprodukter.

    SvaraRadera